23948sdkhjf

Vinderne af udbuddet af Belgiens og verdens første energiø er fundet

DEME Group og Jan de Nul har vundet udbuddet af verdens første energiø, der vil stå klar i 2026. DEME er også partner i VindØ-konsortiet, der vil bygge den danske energiø i Nordsøen

Konsortiet TM med DEME Group og Jan De Nul Group har netop vundet udbuddet om opførelsen af ​​verdens første kunstige energiø. 

Det fremgår af en pressemeddelelse netop udsendt af bygherren, Elia Group, der er Belgiens svar på danske Energinet.

Ø-konstruktion af betonkasser

Udbuddet omfatter det videre design og selve opførelsen af verdens første kunstige energiø, ​​"Prinsesse Elisabeth Island" 45 km. ud for Belgiens kyst i Nordsøen.

DEME og Jan De Nul, begge fra Belgien, vil tage fat på byggeriet i starten af 2024, og byggeriet vil løbe over 2,5 år.

Den kombinerede erfaring fra Jan De Nul og DEME som specialister inden for udgravning, klippe-armering og offshore-byggeri tilfører absolut merværdi. Julie de Nul, adm. direktør for Jan de Nul

Den kunstig ø vil blive bygget af betonkasser fyldt med sand. Øen vil have en lille havn og en helikopterplatform. 

I pressemeddelelsen om energiø-kontrkten, siger Julie de Nul, adm. direktør for Jan de Nul:

- Vi er stolte af at skulle lægge kræfter i et projekt, som støtter vores land i at nå sine klimamål. Den kombinerede erfaring fra Jan De Nul og DEME som specialister inden for udgravning, klippe-armering og offshore-byggeri tilfører absolut merværdi.

Jan de Nul er herhjemme bl.a. kendt for sit arbejde med transport og installation af de 41 havvindturbiner til vindparkerne Vesterhav Syd og Vesterhav Nord for Vattenfall.

Partner i CIP's VindØ-konstoriet

Luc Vandenbulcke, adm. direktør for DEME Group, siger: 

- Vi ser frem til at arbejde sammen for at opnå denne tekniske tour de force. Byggeriet af verdens første kunstige energiø bekræfter vores lands (Belgiens, red.) ekspertise inden for komplekse projekter til søs. Fokus for TM EDISON ligger i kvalitativ eksekvering, der indebærer det lavest mulige CO2-aftryk og tager højde for Nordsøens stigende vandstand. 

DEME Group er en global marin entreprenør med speciale i uddybning, landvinding, marin infrastruktur, offshore energi og havmiljøgenopretning. DEME skal installere fundamenterne til havvindmøllerne i Vesterhav Syd og Vesterhav Nord.

Vi ser frem til at arbejde sammen for at opnå denne tekniske tour de force Luc Vandenbilcke, adm. direktør for DEME Group

Samtidig er DEME partner i det danske VindØ-konsortiet med blandt andre CIP, PFA og PensionDanmark. Konsortiet har lagt billet ind på at bygge den kunstige ø til Energiø Nordsøen, der udbydes af den danske Energistyrelse senere på foråret. 

Udbud af øens el-infrastuktur på vej 

Et 6 hektar stort areal (12 fodboldbaner, red.) skal rumme energiøens højspændings infrastruktur. Den del af projektet vil blive udbudt og tildelt senere i processen, oplyser Elia. 

Belgiens energiø bliver et vigtigt led i landets og Nordsølandenes fremtidige grønne energiforsyning. Prinsesse Elisabeth's havvindzone får en årlige produktion af 3,5 gigawatt (GW) grøn strøm. 

Princess Elisabeth Island projektet er banebrydende af flere grunde, siger Chris Peeters, adm. dir. for Elia Group, som er bygherre for energiøen. 

- Energiøen er den mest kosteffektive og pålidelige måde føre strøm fra havvind i land på. Det bliver en ø, der giver muligheder for fremtiden, når vi forbinder den med andre lande og skaber verdens første offshore energihub, siger Chris Peeters.

Skal forbindes med Danmark 

Energiøens højspændingsinfrastruktur vil samle vindmølleparkens eksportkabler og fungere som knudepunkt for fremtidige sammenkobling med Danmark (TritonLink) og Storbritannien (Nautilus).

Energiøen giver muligheder for fremtiden, når vi forbinder den med andre lande og skaber verdens første offshore energihub Chris Peeters, adm. direktør for Elia Group, der er bygherre for Princess Elisabeth Island

De såkaldte ’hybrid interconnectors’ har en dobbelt funktion og er derfor mere effektive: De letter udvekslingen af ​​elektricitet mellem lande og er også forbundet med gigantiske havvindmølleparker i Nordsøen, der med tiden vil forsyne Nordsølandene og Belgien selv med store mængder vedvarende energi.

Energiø-projektet har modtaget støtte fra European Covid Recovery Fund. 

Den belgiske regering har støttet Princess Elisabeth Island med 100 mio. euro (745 mio. kr.).  

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109