23948sdkhjf

Dansk PtX-udbud godkendt af EU

EU-Kommissionen har godkendt det danske PtX-udbud med en pulje på 1,25 milliarder kroner.

Udbuddet er en del af PtX-aftalen, der blev vedtaget i marts 2022, og skal støtte produktionen af grøn brint, der enten kan anvendes direkte eller videreforædles til grønne PtX-brændstoffer til blandt andet skibe og fly.

– PtX-udbuddet skal sikre realiseringen af de første brintprojekter i Danmark og er et vigtigt skridt på vejen til at realisere målsætningerne i PtX-aftalen. Vi glæder os derfor over, at Danmark nu har fået grønt lys til at udmønte midlerne, og opfordrer Energistyrelsen til hurtigst muligt at sætte gang i udbuddet, siger Michael Madsen, afdelingschef for PtX i Green Power Denmark.

Energistyrelsen forventer, at udbuddet vil betyde, at en elektrolysekapacitet på 100-200 MW bliver realiseret.

– PtX-udbuddet vil kun bringe os en lille del af vejen. Derfor har vi opfordret til, at den afsatte pulje mere end fordobles. Dertil er det vigtigt, at vi kommer i gang med at bygge brintrør i Danmark, som skal muliggøre PtX-produktion i stor skala. Samtidig skal der ske noget markant på udbygningen af vedvarende energi både på land og til havs, hvis markedet skal kunne levere på den resterende del af målsætningen i PtX-aftalen om 4-6 GW elektrolyse i 2030, siger Michael Madsen.

Green Power Denmark har tidligere foreslået, at regeringen mere end fordobler det allerede planlagte PtX-udbud på 1,25 mia. kr. ved at tilføre yderligere 1,5 mia. kr. i perioden 2024-2027.

Tiltaget kan finansieres ved den allerede budgetterede støtte til havvindmølleparker, som ikke kommer til udbetaling på grund af de højere elpriser.

Se nøgletal for:
Læs mere om: PtX
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Leverandører under luppen i Nordsøen
Ørsted indgår potentielt gigantaftale om 5 GW havvind og PtX i Irland
Energinet har 100 store udbygnings- og investeringsprojekter på vej
Energiø Bornholms skæbne hviler på havvindmarkedets skuldre
Rønne Havn sender nye havneudvidelser for 590 mio. kr. i EU-udbud
Grønt lys til overplanting åbner døren på klem for PtX på Energiø Bornholm

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109