23948sdkhjf

EU's grønne industriplan: Europas bæredygtige virksomheder skal kunne vokse hurtigt

Mere forudsigelig og enklere lovgivning, nemmere adgang til støtte og medarbejdere samt åben handel med omverdenen. Det er Europa-Kommissionens forslag bud på en industriplan, der skal fremme den grønne omstilling og sikre, at bæredygtige virksomheder kan vokse hurtigt i Europa

Europa-Kommissionen har fremlagt en industriplan for den grønne pagt (Green Deal Industrial Plan) for at forbedre konkurrenceevnen i Europas CO2-neutrale industrier og støtte den hurtige omstilling til klimaneutralitet.

Industriplanen skal understøtte den grønne industri i EU. Den kommer efter den amerikanske klimaplan - Inflation Reduction Act - som har meldt USA ind i kampen om at være førende inden for grønne teknologier.

I Kommissionens plan er der blandt andet fokus på målrettet støtte, mulighed for favorable skatteordninger og hurtigere godkendelsesprocesser for grønne energiprojekter. 

Planen bygger på tidligere initiativer supplerer den igangværende indsats inden for rammerne af den europæiske grønne pagt og REPowerEU. Den er baseret på fire søjler:

Forudsigelig og forenklet lovgivning Hurtigere adgang til finansiering Bedre adgang til medarbejdere med praktiske færdigheder Åben handel med stærke forsyningskæder

Ifølge brancheorganisationen Green Power Denmark er planen et godt udgangspunkt for forhandlingerne på EU-topmødet i næste uge. 

- Det er helt centralt, at Europa ikke eskalerer en handelskonflikt med USA. Det vil alle tabe på. Omvendt skal EU gøres til et mere attraktivt sted at investere. Ellers risikerer vi, at investeringer i særligt nye grønne industrier som for eksempel Power-to-X rykker over Atlanten, og Europa går glip af stort erhvervspotentiale og mister tempo i den grønne omstilling. Europa skal op i et ny grønt gear, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark i en pressemeddelelse om planen. 

Green Power Denmark er særligt bekymret for den konkrete udmøntning af ændrede regler for statstøtte som Kommissionen har bedt EU-landene om input til. 

- Svaret må for alt i verden ikke blive en intern konkurrence mellem landene i Europa om, hvem der har de største nationale pengekasser. Derfor er det positivt, at der lægges op til midlertidige og målrettede lempelser. Nu er det store spørgsmål så, om den danske regeringer agter at gøre brug af nye muligheder for at støtte danske teknologier for eksempel gennem en udvidet mulighed for at give skattefradrag, siger Kristian Jensen.

Læs mere om de fire søjler i industriplanen for den grønne pagt her.

Den europæiske grønne pagts Industriplan

Kommissionen fremlagde den europæiske grønne pagt, (European Green Deal) den 11. december 2019.

Planen sigter på at gøre Europa til det første klimaneutrale kontinent senest i 2050. 

Den europæiske klimalov fastsætter i bindende lovgivning EU's forpligtelse til klimaneutralitet og det delmål om at reducere nettodrivhusgasemissionerne med mindst 55 procent inden 2030 i forhold til 1990-niveauet.

I januar 2023 lancerede kommissionsformand Ursula von der Leyen i sin tale "Den europæiske grønne pagts industriplan"  

Industriplanen skal skærpe Europas konkurrencefordel via investeringer i ren teknologi og bidrage til at nå målet om klimaneutralitet. 

Planen skal på opdrag fra Det Europæiske Råd "mobilisere alle relevante nationale værktøjer og EU-redskaber og forbedre rammebetingelserne for investeringer med henblik på at sikre EU's modstandsdygtighed og konkurrenceevne".

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094