23948sdkhjf

Vestager: Grøn statsstøtte skal stoppe høje og ustabile energipriser i Europa

Om få dage løfter EU-Kommissionen løfter sløret for sit modsvar til USA's Inflation Reduction Act, IRA. 

EU har følt sig nødsaget til at svare igen på Præsident Bidens enorme hjælpe- og klimapakke, der med støtte, skatterabatter og køb amerikansk-klausuler vil poste 2500 milliarder kroner ind i grøn omstilling. 

I et interview med Børsen roser Margrethe Vestager, EU's konkurrencekommissær og næstformand i EU-Kommissionen, amerikanerne for at stemple ind i klimakampen. 

Man skal være meget målrettet og kun gøre det (statsstøtte, red.) i en given periode og med fuld gennemsigtighed Margrethe Vestager, EU's konkurrencekommissær og næstformand for EU-Kommissionen

Under normale omstændigheder ville markedet kunne håndtere en situation, hvor der på begge sider af Atlanten investeres stort i grøn omstilling.

Ustabile energipriser er gift 

Problemet er bare, at situationen langt fra er normal. 

Energipriserne er ikke længere lave og stabile i Europa, som de fortsat er det i USA. Priserne på energi på vores kontinent "er stukket helt af" med høje, ustabile og uforudsigelige energipriser til følge. Den situation er skidt for virksomheder, der vil investere milliarder i grøn produktion, siger Margrethe Vestager til Børsen.

Derfor er det ifølge EU-kommissæren et “grundvilkår”, at energipriserne i EU skal ned, og det kræver et boost til grøn energi med meget mere vind, sol, vand og jordvarme. 

Udfordringen er, at det vil tage tid, og derfor er der brug for den europæiske støttepakke, som EU-Kommissionen nu er på vej med.

Støtte er uholdbart på sigt 

Dyr statsstøtte er ikke løsningen i længden, mener Margrethe Vestager. Man kan ikke bygge konkurrenceevne på statsstøtte, pengene findes ikke og er desuden en urimelig overførsel fra skatteydere til virksomheder og deres aktionærer. 

Alligevel er statsstøtte ifølge Kommissionen lige nu et nødvendigt modsvar til amerikanernes IRA-udspil.

- Man skal være meget målrettet og kun gøre det (statsstøtte, red.) i en given periode og med fuld gennemsigtighed, siger Margrethe Vestager til Børsen.

Risikoen ved statsstøtte er velkendt. EU-landene begynder at overbyde hinanden, så virksomhederne kan shoppe rundt efter dagens bedste tilbud.

Tempoet for tilladelser skal op

Udover de høje energipriser udpeger Margrethe Vestager to andre centrale vækstbarrierer for Europas grønne omstilling. 

Det første, virksomhederne siger, er ikke, om de kan få lov, men at de ikke kan få et svar hurtigt Margrethe Vestager, EU's konkurrencekommissær og næstformand i EU-Kommissionen.

For det første at det går for langsomt med at få tilladelse til at opføre vindmølleparker, solfarme og andet.

Derfor siger EU-Kommissionens næstformand, at hun vil have udvidet EU's nuværende fast-forward løsninger - der sætter tidsgrænser for, hvor lang tid det må tage for myndighederne at behandle ansøgninger om projekter indenfor grøn omstilling.   

- Det første, virksomhederne siger, er ikke, om de kan få lov, men at de ikke kan få et svar hurtigt. Det kan tage årevis at få lov til at etablere en vindmøllepark eller en solfarm, en fabrik, der producerer solceller, eller hvad det nu kan være, siger Margrethe Vestager.  

Den anden vækstbarriere er, at få flere unge til at uddanne sig til ingeniører, håndværkere og de andre fagfolk, der er forudsætningen for, at den grønne omstilling kan realiseres.  

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093