23948sdkhjf

Ikke plads til klima- og energiministeren i magtfuldt regeringsorgan

Der blev ikke plads til klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i SVM-regeringens økonomiudvalg, som iagttagere ser som helt centralt for virkeliggørelsen af regeringens ambitiøse klimaambitioner

Ifølge SVM-regeringens Regeringsgrundlag 2022, "Ansvar for Danmark" skal Danmark være udledningsneutralt i 2045 og have negative udledninger i 2050. Regeringen vil også "træffe de fornødne beslutninger" og bringe Danmark "helt i mål" med reduktionsmålene for 2025 og 2030.

Alligevel blev der ikke plads til klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i regeringens magtfulde økonomiudvalg, da kabalen skulle lægges om pladserne i det tværgående organ, som sammen med koordinationsudvalget koordinerer regeringens kurs og arbejde. 

Til gengæld har blandt andre kulturministeren og ældreministeren fået plads i udvalget.  Det fremgår af Statsministeriets oversigt over regeringsudvalgene, som blev offentliggjort 15. december. 

Og den disposition svækker både klimaministerens og Klimaministeriets magt. 

Det siger flere iagttagere til Information - blandt dem professor emeritus i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet, Jørgen Grønnegård Christensen, programchef i tænketanken Concito og tidligere strategisk rådgiver i Klimaministeriet, Jens Mattias Clausen og leder af De Radikale, Martin Lidegaard, der i 2011-2014 var klima-, energi- og bygningsminister i den daværende S-SF-R-regering. 

Historisk høje klimaambitioner

I stedet får klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard plads for bordenden i regeringens udvalg for grøn omstilling, som den tidligere S-regering indførte for at koordinere politik med betydning for landets CO2-udledninger på tværs af ministerområder. 

Ifølge Martin Lidegaard har det grønne udvalg ikke været den store succes. For høje klimaambitioner kræver store milliard-investeringer, som "i 99 ud af 100 gange" alligevel vil skulle forbi økonomiudvalget.  I økonomiudvalget er det Finansministeriet, der forbereder alle sager. 

Og selvom klimaministeren vil blive inviteret med på økonomiudvalgets møder, når sager af betydning for klimaområdet skal besluttes, har de minister, der er faste udvalgsmedlemmer markant større indflydelse på den lovforberedende proces end ministre, der lejlighedsvis inviteres med til møderne som gæster.  

Klimaminister Lars Aagaard skriver til Information, at klimasagen "bor i regeringens dna og ikke i kroppen på en enkelt minister eller ministerium" og, at Regeringsgrundlaget er "en styrkelse og ikke en svækkelse af Danmarks muligheder for vedvarende at være et grønt foregangsland".

Regeringens mest magtfulde udvalg

Traditionelt har koordinationsudvalget og økonomiudvalget været de to centrale fora, hvor regeringen indbyrdes håndterer, forbereder og koordinerer de vigtigste politiske sager og udspil.

Koordinationsudvalget håndterer og koordinerer regeringens større væsentlige regeringsudspil og lovforslag. 

Økonomiudvalget står for regeringens samlede økonomiske politik, herunder finanslovsforslag, økonomisk samspil med kommuner og regioner og andet af stor betydning for statens økonomi og budget. Udvalget består af:

Finansministeren (formand)
Økonomiministeren
Indenrigs- og sundhedsministeren
Erhvervsministeren
Børne- og undervisningsministeren
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
Kulturministeren
Ældreministeren                                                                                    

Udvalget for grøn omstilling behandler initiativer og sager på tværs af politikområder med betydning for den grønne omstilling, herunder bl.a. større regeringsudspil og lovforslag. Udvalget består af:

Klima-, energi- og forsyningsministeren (formand)
Økonomiministeren
Erhvervsministeren
Ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik
Miljøministeren
Skatteministeren
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
Transportministeren
Uddannelses- og forskningsministeren

Kilde: Statsministeriet

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094