23948sdkhjf

Rønne Havn frygter flaskehalse

Bureaukrati og ukoordinerede godkendelsesprocesser risikerer at spænde ben for målet om 19,6 gigawatt grøn strøm fra havvindmølleparker i Østersøområdet inden 2030, mener havnedirektør. 

Rønne Havn er Bornholms eneste industrihavn, der kan håndtere for-montering og udskibning af havvindmøller i stor stil og håndtere materialerne, der skal bruges til Energiø Bornholms landanlæg. 

Aktuelt har havnen havvind-projekter for knap tre GW i ordrebogen. Og det er uden vindmøllerne, kablerne og byggematerialerne til energiøens landanlæg, der skal stå modtage de 3 gigawatt (GW) strøm fra energiøens havvindmøller. 

Jeg frygter en situation, hvor mange af de her store projekter - ikke mindst Energiø Bornholm og CIP's havvindpark - klumper sig sammen i 2028, 2029 og 2030 Lars Nordahl Lemvigh, administrerende direktør for Rønne Havn A/S.

Oveni kommer to andre store havvind-projekter under Åben-dør ordningen, som Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners vil bygge øst for Bornholm.

Risiko for flaskehalse frem mod 2030

Selv med to nye udvidelser af Rønne Havn - den første ventes udbudt i år - kan det hen mod 2030 blive et stort problem at finde ledig havneplads til de mange nye havvindprojekter. Projekter, som skal indfri Østersølandenes aftale om frem til 2030 at syvdoble strømproduktionen fra 2,8 GW til 19,6 GW. 

- I Rønne Havn har vi bookninger frem til 2025 og fører kontraktforhandlinger om projekter frem til 2028. Jeg frygter en situation, hvor mange af de her store projekter - ikke mindst Energiø Bornholm og CIP's havvindpark - klumper sig sammen i 2028, 2029 og 2030 ene og alene på grund af den langsommelige myndighedsgodkendelse, som vi desværre ser, siger Lars Nordahl Lemvigh, adm. direktør i Rønne Havn. 

Derfor håber han, at bygherrene bag Energiø Bornholm - Energinet og Energistyrelsen melder sig på banen, så det store anlægsprojekt med både landanlæg, kabler og 3 GW havvind er sikret havneplads.

Pres på alle havne omkring Østersøen

Lars Nordahl Lemvigh tænker ikke kun på sin egen forretning. Han vurderer, at kapaciteten i alle større havne omkring Østersøen vil blive stadigt mere presset af de politiske havvindambitioner. 

- Derfor glæder det mig, at den nye regering i sit regeringsgrundlag lover at gøre noget ved myndighedsbehandlingen af grønne energiprojekter. Hvis ikke godkendelsesprocesserne bliver gjort hurtigere, smidigere og kan køre langt mere parallet end nu, kan vi ende i en situation, hvor energiøen ikke kan udskibes fra Bornholm, hvilket ville være besynderligt, nu det er et dansk anlægsprojekt.

Regeringen vil afkorte sagsbehandlingstiden for etablering af vedvarende energi, så den ikke sættes på pause på grund af bureaukrati. Regeringsgrundlag 2022, "Ansvar for Danmark", Statsministeriet

Rønne Havn presser løbende på for at sikre fremdrift blandt andet via kontakt til Energinet, der er bygherre for energiøens landanlæg på Bornholm, mens Miljøstyrelsen er myndighed for VVM-vurderingen anlægget, og Energistyrelsen er myndighed for miljøvurderingerne af den samlede plan for Energiø Bornholm. 

Energinet på banen

EnergyIslandNews har spurgt Energinet, om der er tiltag på vej, som kan løse op på situationen. I en kommentar til kritikken skriver chefprojektleder for Energiø Bornholm, Kim Søgaard Mikkelsen:

"Når leverandører til kabler og anlæg på Bornholm er fundet, vil det være deres opgave at planlægge logistikken, herunder brug af havne mv. Når vi kommer dertil, kan vi og vores leverandører gå i mere detaljeret dialog med Rønne Havn om de emner." 

Han tilføjer, at Energinet overholder de regler og krav, som myndighederne (Miljøstyrelsen og Energistyrelsen, red.) udstikker. 

Vi udfører de opgaver, vi bliver bedt om i forbindelse med miljøvurdering mv. Vi har noteret os politikernes ønske om at gøre myndighedsbehandling hurtigere og smidigere, og vi vil som altid deltage konstruktivt i det arbejde i samarbejde med og på opdrag af myndighederne. Kim Søgaard Mikkelsen, chefprojektleder for Energiø Bornholm, Energinet.

"Vi udfører de opgaver, vi bliver bedt om i forbindelse med miljøvurdering mv. Vi har noteret os politikernes ønske om at gøre myndighedsbehandling hurtigere og smidigere, og vi vil som altid deltage konstruktivt i det arbejde i samarbejde med og på opdrag af myndighederne." 

Grønne løfter i regeringsgrundlaget 

EnergyIslandNews arbejder på en kommentar fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeret om, hvor langt regeringen er med at "sætte turbo på den grønne omstilling" og med at "se på, om der kan etableres smidigere modeller for udbygning af havvind samtidig med, at samfundet sikres en rimelig del af indtægterne fra energiudvindingen på land og til vands". 

Læs også: Ministeren vil fjerne mulige barrierer for energiøer og havvind

Om Energiø Bornholm

  • 3 GW havvind skal opstilles i havet ud for Bornholm og bygges et omformeranlæg på selve øen syd for Aakirkeby og skal levere strøm fra 2030.
  • De to havvindparker vil efter planen blive udbudt af Energistyrelsen i 4. kvartal 2024. 
  • Som en del af Energiø Bornholm bygges et landanlæg syd for Aakirkeby, hvor vekselstrømmen fra havvindparkerne omformes til jævnstrøm og via søkabler føres til anlæg på Sjælland og i Tyskland.
  • Energinet er bygherre på landanlægget, som ventes opført fra sommeren 2024 og frem. 
  • I Energinets business case er anlægsomkostninger for forbindelsen til Sjælland og landanlægget på Bornholm estimeret til knap 14 mia. kr. 

Kilde: Energinet

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093