23948sdkhjf

Danmark bokser over vægtklasse i grønt patentkapløb - men de andre puster os i nakken

Hvert år investerer de danske virksomheder milliarder af kroner på at forbedre deres produkter og processer. Alene i 2020 brugte danske virksomheder knap 43 milliarder kroner på forskning og udvikling.

For at beskytte produkter og ideer mod at blive kopieret, ansøger virksomhederne om intellektuelle rettigheder gennem et patent. Dermed får de eneret til et produkt eller en proces.

– Virksomhederne er i en hård global konkurrence, og det er vigtigt at beskytte de gode ideer. De fleste virksomheder er derfor opmærksomme på, at de skal tage patent på deres ideer og produkter, siger Jan Hylleberg, viceadm. direktør i Green Power Denmark i en pressemeddelelse. 

Kæmper om førstepladsen

Green Power Denmark har – med hjælp fra Patent- og Varemærkestyrelsen - gennemgået de grønne patenter, som er blevet publiceret hos det Europæiske Patentkontor (EPO) og det amerikanske patentkontor (USPTO).

Danske virksomheder har udtaget 551 grønne patenter hos det Europæiske Patentkontor i 2021. Det svarer til 93 grønne patenter pr. millioner indbyggere, og det er en klar førsteplads, når vi sammenligner med 24 andre vestlige lande. Siden 2008 har virksomheder i Danmark og Schweiz kæmpet om at være i front.

Patentklasser inden for grøn teknologi

Y02A: Teknologier, der tillader forbedringer af ugunstige virkninger af klimaændringer i menneskelige industrielle aktiviteter (sikring mod stormflod, luftrensningsteknologi m.m.).

Y02B: CO2-reducerende teknologier inden for byggebranchen.

Y02C: Teknologier, der kan udvinde og opbevare CO2.

Y02D: Informations- og kommunikationsteknologier, som fremmer og effektiviserer digitale styresystemer (computerstyresystemer til bl.a. fabrikker, der kan effektivisere robotter og maskiner i produktionen).

Y02E: Teknologier, som reducerer drivhusgasser relateret til energiproduktion (fx vind- og vand-energi).

Y02P: Energireducerende teknologier, der bl.a. relaterer sig til landbrugs- og industriprodukter.

Y02T: Teknologier, der relaterer sig til transportsektoren (forskning og udvikling af bæredygtige teknologier).

Patenter i den grønne omstilling – tendenser i global udvikling af fremtidens teknologier, Patent- og Varemærkestyrelsen (2021)

Danmark ligger også nummer et hos det amerikanske patentkontor (USPTO) med Schweiz, Japan, Korea og USA i halen.

– Vi er især stærke inden for grøn energi, og mange af patenterne er opstået, fordi vi i en årrække har været verdensførende inden for udviklingen af højeffektive vindmøller, siger Jan Hylleberg.

I hælene på os

I perioden fra 2000 til 2010 var Danmark tæt på enerådende på det grønne område, men sådan er det ikke længere. Virksomheder i en stribe vestlige lande kaster store summer efter udviklingen af grønne teknologier. Og vedvarende energi har en central plads i Kinas økonomiske 5-års plan.

– Resten af verden vil i stigende grad prioritere udviklingen af grønne teknologier. Det er for eksempel tilfældet i USA, der netop har vedtaget ”Inflation Reduction Act” med massiv støtte til grønne teknologier. Vi skal altså virkelig tage os sammen, hvis vi skal beholde førstepladsen, siger Jan Hylleberg.

Green Power Denmarks viceadministrerende direktør opfordrer regeringen til at styrke forskningsindsatsen, så vi kan bevare den internationale førerposition. Det kan for eksempel ske ved at fastholde F&U-fradraget på 130% eller endnu bedre øge det, skriver Green Power Denmark i en pressemeddelelse.

Når virksomhederne søger om et patent, skal de give en række tekniske oplysninger om opfindelsen, for at patentet kan blive godkendt. Derfor kan man inddele patenterne i forskellige typer. Den såkaldte Y02-klassificiering definerer ”grøn teknologi” og er anerkendt internationalt.

Fakta om patentanalysen

Tal fra Patent- og Varemærkestyrelsen stammer fra et opdateret udtræk fra deres oprindelige publikation ”Patenter i den grønne omstilling (2021)”, som de har foretaget for Green Power Denmark. Metoden er beskrevet i publikationen. Data stammer fra den globale patentdatabase ”PATSTAT”.

Data dækker 38 lande, hvoraf 25 er udvalgt fra 2008-2021. Antallet af patenter i hhv. EPO og USPTO kan (og vil i høj grad) dække over den samme teknologi i to forskellige geografiske områder.

Hovedresultater

  • Udviklingen i det samlede antal publicerede patenter for EPO og USPTO fra virksomheder i 25 vestlige lande voksede voldsomt mellem 2008-2012 og er derefter stagneret.
  • I perioden 2012-2021 har de totale antal grønne patenter publiceret fra 25 vestlige lande været ca. 16.300 hos EPO hvert år. Hos USPTO er det ca. 33.500 grønne patenter hvert år.
  • Danske virksomheder tog 93 grønne patenter pr. million indbyggere i 2021 hos EPO og 65 hos USPTO. I 2021 er Danmark nr. 1 i begge.
  • Af Y02 patenter har Danmark 62% i Y02E underkategorien: Teknologier, som reducerer drivhusgasser relateret til energiproduktion (fx vind- og vand-energi). Næststørst er kategorien Y02P underkategorien: Landbrug- og industriprodukter med 19%.
  • Fordelingen er relativt konstant over tid.
  • Mellem 2008-2021 blev 4.478 patentansøgninger publiceret hos EPO med dansk ansøger.
  • De største 25 virksomheder (i termer af patentansøgninger) står for næsten 76% af de samlede grønne patenter mellem 2008-2021. De største 10 virksomheder står for 65%.

Kilde: Green Power Denmark

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Læs mere om: patent
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.566