23948sdkhjf

Renset spildevand skal gøre PtX endnu mere grøn

DIN Forsyning vil arbejde på, at renset spildevand kan erstatte grundvand til to vandkrævende PtX-anlæg i Esbjerg.

Power-to-X (PtX) kræver store mængder vand, men det rene vand er en begrænset ressource.

Derfor er Din Forsyning ved at undersøge, om renset spildevand kan bruges i stedet for grundvand.

Det vil være en gevinst både miljømæssigt og økonomisk og et bæredygtigt bidrag til PtX-udviklingen i Danmark.

Renset spildevand har vi masser af. Og vi løber aldrig tør. Alene i Esbjerg udleder vi 15 millioner kubikmeter årligt til havet. Claus A. Nielsen, forretningsudviklingschef, DIN Forsyning

Inden for de næste fem år forventes det, at mindst to store og vandkrævende PtX-anlæg vil etablere sig i Esbjerg-området.

- Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) forventede anlæg i Esbjerg, Høst PtX, forventer at skulle bruge cirka 1,3 millioner kubikmeter årligt med den nuværende planlagte produktion, siger forretningsudviklingschef Claus A. Nielsen fra Din Forsyning.

Salte skal fjernes fra drikkevandet

Der er dog ikke tale om drikkevand, da vandet, der skal bruges i PtX, skal være ultrarent. I drikkevand findes der blandt andet en række naturlige salte og mineraler, der skal fjernes, før vandet kan bruges.

- Det betyder, at uanset om vi leverede vand i drikkevandskvalitet, så skulle det alligevel renses. Det fik os til at tænke i andre baner. For vand har vi nok af i Esbjerg. Men det er drikkevandsressourcen, der er begrænset, siger Claus A. Nielsen.

Spildevandet findes i vores kredsløb

Den umiddelbart mest oplagte løsning er, at DIN Forsyning leverer teknisk vand, som kan være grundvand, der er uegnet til drikkevand. Men renset spildevand kan være et andet alternativ. Og bliver det en realitet, vil det være et vigtigt bidrag til at gøre fremtidens PtX-produktion mere bæredygtig.

- Renset spildevand har vi masser af. Og vi løber aldrig tør. Alene i Esbjerg udleder vi 15 millioner kubikmeter årligt til havet. Renset spildevand skal tilmed ikke pumpes op af jorden, men findes allerede i vores kredsløb, siger Claus A. Nielsen og fortsætter:

- En anden fordel ved at bruge renset spildevand er, at vi undgår at pumpe grundvand med salte og mineraler op af undergrunden, for derefter at rense det og lede restvandet med forhøjet koncentration af salte gennem renseanlægget til rensning.

Innovative løsninger

Din Forsyning har indledt et samarbejde med Niras, som skal undersøge, hvorvidt de store mængder spildevand kan bruges i PtX-produktionen.

- Vand ligger – sammen med blandt andet myndighedstilladelser og adgang til tilstrækkelige mængder grøn strøm – på kritisk vej, når PtX-potentialet skal forløses, og derfor er vores aktuelle samarbejde med Din Forsyning af stor vigtighed, siger Jens Brandt Bering, som er direktør for Forsyning hos Niras.

Også hos Esbjerg Kommune ser man positivt på de nye muligheder, da grundvandet er en vigtig ressource, der er fokus på at beskytte.

- Derfor betyder det meget, at vi har aktører, som fokuserer på at anvende andre ressourcer via innovative løsninger, som tilmed sparer på vandet og skåner vores natur, siger Jørgen Ahlquist, formand for Klima- & Miljøudvalget.

Han peger samtidig på, at Esbjergs status som en bæredygtig EnergiMetropol også handler om at udvikle nye bæredygtige energiløsninger.

PtX-anlægget Høst PtX forventes at være klar i 2026.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128