23948sdkhjf

Hasteudviklet værktøj mindskede strømsvigt ved stormflod

Netselskab kan nu forudsige ved hvilken vandstand, de enkelte lokationer er i risiko for oversvømmelse

I efteråret 2023 ramte en stormflod det sydøstlige Danmark. Det kunne have forårsaget mange strømafbrydelser i netselskabet N1s område. Men med et nyt analyseværktøj kunne netselskabet N1 forudse, hvilke elstationer, der i selskabets forsyningsområde var i risiko for oversvømmelse, og dermed mindske omfanget af strømnedbrud.

Og de områder, hvor strømmen alligevel gik, var den genetableret kort tid efter, at vandet trak sig tilbage.

En væsentlig del af forklaringen var, at N1 under forberedelserne for at beskytte elnettet og netkunderne udviklede et nyt analyseværktøj.

- Præventivt stod vi rigtig stærkt med det nye værktøj, og som vandet steg, kunne vi målrettet sende teknikere ud og slukke for strømmen i vores kabelskabe og elstationer. Det gjorde, at vi kunne minimere antallet af kunder, der var uden strøm, og ikke mindst blev det efterfølgende arbejde med reetablering noget mindre end frygtet, fortæller Henning Kjærgaard, direktør for Netdrift & Produktion i N1.

Kortslutning

Værktøjet er i bund og grund ganske simpelt. Helt konkret kobler N1 offentlige hydrologiske kort, der angiver hvilke områder, der er i risiko for at blive oversvømmet ved forskellige vandstigninger, sammen med lokationsdata for, hvor og hvor højt N1’s egen lokationer ligger. 

N1 kan med værktøjet forudsige ved hvilken vandstand de enkelte lokationer er i risiko for oversvømmelse og afkoble strømmen inden vandet når højt nok op og ellers ville kortsluttet installationerne. 

Når først der sker en kortslutning, så skal hele elskabet eller som minimum flere dele udskiftes, før strømmen kan genetableres, men ved at afkoble strømmen inden, kan N1 nøjes med at skylle skabene med demineraliseret vand, inden der tændes for strømmen igen.

Hasteudviklet

Analyseværktøjet blev hasteudviklet midt i efterårsferien og skal nu efterevalueres, men der er ingen tvivl om, at det også fremadrettet vil spille en rolle i N1s arbejde med at sikre elnettet og elkunderne.

- Analyseværktøjet her er et godt eksempel på, hvordan vi som netselskab skal bruge data proaktivt i vores arbejde. Fremadrettet kommer vi uden tvivl til at benytte det her værktøj – ikke kun når vandstigninger truer, men i lige så høj grad til at tilpasse infrastrukturen til fremtidige klimaforandringer, siger Henning Kjærgaard.

I alt blev 410 af N1s kabelskabe udkoblet, hvoraf kun 15 skyldtes fejl grundet oversvømmelse. Omkring 3.000 kunder var uden strøm undervejs, men mindre end tre døgn efter oversvømmelserne, havde alle kunder igen strøm i kontakterne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096