23948sdkhjf

Bæredygtige bygninger er nøglen til at vinde klimakampen

Af Nicolai Siegumfeldt, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne har skrevet dette indlæg

I en tid, hvor klimaforandringerne ikke længere er en fjern trussel, men en umiddelbar realitet, står bygge- og anlægssektoren ved et skelsættende vendepunkt. Det er ikke nok at opføre nye bygninger med et lavt energiforbrug. Vi er alle nødt til at ændre fundamentalt den måde, vi tænker renovering og energiudnyttelse på i eksisterende bygningsmasser. Vi skal kort sagt blive bedre til at anvende energien, genbruge materialer, reducere spild og skabe de mest bæredygtige kvadratmeter.

Flere krav i Bygningsreglementet

Byggeriets Handletank for Bæredygtighed offentliggjorde i januar en lang række konkrete anbefalinger til, hvordan vi gør byggebranchen grønnere. Handletanken, der består af aktører på tværs af bygge- og anlægssektoren, peger på nødvendigheden af strammere krav til livscyklusvurderinger (LCA), som et væsentligt skridt mod en mere bæredygtig fremtid. 

Vi må dog ikke glemme, at LCA i dag primært fokuserer på nybyggeri, og at langt den største andel af vores samlede bygningsmasse i mange år vil være opført før der kom LCA-krav. I disse bygninger er energiforbruget til drift i form af for eksempel opvarmning, belysning og ventilation være det væsentligste fokusområde. Derfor er der et indlysende behov for at indføre krav, der specifikt fokuserer på energieffektivisering i de eksisterende bygninger.

Brug data aktivt i intelligente bygninger

Energieffektivisering er ikke kun en nødvendighed; det er også en mulighed. Med de rette digitale værktøjer og data kan vi forvandle vores eksisterende bygninger fra energislugere til præmieeksempler på energieffektivitet. Forestil dig en fremtid hvor intelligent styring af energiforbruget ikke kun reducerer vores CO2-aftryk, men også flytter forbruget til tidspunkter, hvor grøn strøm er i overskud. Data og digitalisering er en af de hurtigste og billigste måder at nedbringe energiforbruget på.

Desuden er investeringer i energieffektivisering ikke kun godt for planeten - de er også en genvej til at forbedre menneskers sundhed og velvære. Ved at optimere indeklimaet med energieffektivisering digitale løsninger kan vi skabe bedre arbejds- og opholdsforhold. Hvis vi gør det rigtigt, er det at spare på energien ikke det samme som at fryse eller famle rundt i halvmørke på arbejdspladsen. Bæredygtighed og komfort kan fint gå hånd i hånd, når vi bruger de intelligente løsninger.

I disse år føres der kraftigt stigende mængder energi fra vind og sol ind i energisystemet. Der er i sagens natur tale om energi, der produceres i takt med, at solen skinner, og vinden blæser. En afgørende forudsætning for den grønne omstilling er, at vi bliver i stand til at bruge energien, når den er grønnest og billigst. Denne fleksibilitet i forbruget skal komme mange steder fra, og ikke mindst vores bygninger kan spille en central rolle. 

Integration mellem produktion og forbrug er fundamentet for at skabe et sammenhængende energisystem med høj forsyningssikkerhed og stabile priser. Bygninger skal derfor i stigende grad bevæge sig fra at være passive energiforbrugere, til i højere krav at være aktive elementer i energisystemet.

Fuld fart fremad mod grønne horisonter

Det politiske mål er en reduktion af Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030 i forhold til 1990. Men vi risikerer at sakke bagud. Det kan man blandt andet se på varmepumpesalget, som er en af de vigtige drivere i d grønne omstilling ude hos borgerne. Sidste år faldt med hele 39 procent efter flere år med rekordhøje salgsrater. Tilsvarende oplever fjernvarmesektoren også, at det er sværere at få opbakning, og mange fjernvarmeprojekter skrinlægges.

Der er flere årsager til det voldsomme fald i interessen. Forsinkelse af tilskudspuljer og uklarhed om hvor og hvornår, der kommer fjernvarme, men helt afgørende er det, at gaspriserne er faldet markant. Det har gjort mange forbrugere fartblinde i forhold til at beholde det gamle olie- eller gasfyr. For selvom pris fylder meget for de fleste af os, så det vigtigt at huske på det langsigtede mål om grønne og bæredygtige opvarmningskilder. Her er der ikke nogen glorværdig plads til olie- og gasfyr i private hjem.

Lad os derfor sammen omfavne denne udfordring, handle hurtigt og skabe en fremtid, hvor bæredygtige bygninger ikke blot er normen, men fundamentet for vores samfund.

I en tid, hvor klimaforandringerne ikke længere er en fjern trussel, men en umiddelbar realitet, står bygge- og anlægssektoren ved et skelsættende vendepunkt. Det er ikke nok at opføre nye bygninger med et lavt energiforbrug. Vi er alle nødt til at ændre fundamentalt den måde, vi tænker renovering og energiudnyttelse på i eksisterende bygningsmasser. Vi skal kort sagt blive bedre til at anvende energien, genbruge materialer, reducere spild og skabe de mest bæredygtige kvadratmeter.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078