23948sdkhjf

Energinet glæder sig over dansk-tysk aftale om Energiø Bornholm

Energinet og tyske 50Hertz glæder sig over gårsdagens underskrivelse af en mellemstatslig aftale om Energiø Bornholm.

Den danske klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard, og den tyske økonomi- og klimaminister, Robert Habeck, underskrev aftalen under de europæiske energiministres møde i Luxembourg.

Den mellemstatslige aftale er endnu en vigtig hjørnesten for Energiø Bornholm. Den giver fast grundlag for, at Energinet og 50Hertz (henholdsvis dansk og tysk TSO, Transmission System Operator) kan arbejde tæt sammen og fordele ansvar mellem sig, når de forskellige opgaver i konstruktionen af verdens første og innovative energiø skal løses.

Det gælder højspændingsanlæg på land såvel som de flere hundrede kilometers 525 kV jævnstrømskabler på havet og på land. Fremover vil mindst 3 GW havvindkapacitet blive stillet til rådighed for begge landes energimarkeder via Energiø Bornholm.

Det oplyser Energinet en pressemeddelelse.

- Energiø Bornholm baner vejen for en fremtid, hvor havvind ikke længere udelukkende vil blive koblet til enkelte lande via punkt-til-punkt-forbindelser. I fremtiden vil en del af den producerede strøm fra havvind flyde derhen, hvor efterspørgslen er størst, via højspændings-jævnstrømsnet på havet. Energiø Bornholm vil derudover medføre, at der opstår endnu en handelsforbindelse mellem det tyske og det danske elmarked. Det er økonomisk gennemførligt og vil øge begge landes forsyningssikkerhed under nye geopolitiske omstændigheder, siger Stefan Kapferer, CEO i 50Hertz.

- For Danmark og Energinet er udbredelsen af meget store havmølleparker og udlandsforbindelser desuden en vigtig del af politiske ambitioner og planer om at eksportere grøn strøm men også grøn brint via fremtidige brintrør i Danmark. Det vil understøtte dekarbonisering af Tysklands industrisektor. Det fælles projekt i Østersøen og vores projekter i Nordsøen kommer i det hele taget til at påvirke Europas grønne omstilling markant, siger Thomas Egebo, administrerende direktør for Energinet.

Med Energiø Bornholm sætter Energinet og 50Hertz ikke kun gang i et teknisk pionerarbejde. Forhandlinger mellem de to selskaber og mellem regeringerne har ligeledes afklaret ejerskabsforhold og fordeling af de energimængder, som kan bidrage til de to landes mål om vedvarende energi.

Aftalen medfører, at Energinet og 50Hertz afholder hver halvdelen af infrastrukturomkostningerne for projektet, ligesom de ligeligt deler de VE-andele, projektet afstedkommer. 50Hertz og Energinet vil desuden fordele flaskehalsindtægterne fra elforbindelserne mellem landene ligeligt.

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Læs mere om: energiø bornholm
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.593