23948sdkhjf

Milepæl: Første brintrør til PtX lagt i jorden

- Det er en milepæl, at vi har taget spadestikket til rørført infrastruktur til brint. Den grønne gasart kan få en hovedrolle i omstillingen af Danmarks energisystem, når vi de kommende år skal finde bedre og grønnere løsninger.

Sådan lød det fra Kim Søgård Bering Kristensen, CEO i Evida, da jorden var blevet brudt til den første rørførte brintinfrastruktur koblet til Power-to-X i GreenLab ved Skive.

- Der er tale om en teststrækning, hvor vi gør os erfaringer, og vi har allerede lært meget fra den proces, vi har kørt indtil nu. Derfor er det et vigtigt projekt for os og energibranchen, forklarer Kim Søgård Bering Kristensen i en pressemeddelelse.

GreenLab, Evida og Vestjyllands Andel har siden efteråret 2022 gennem projektet “HySymbiosisNet” samarbejdet om udviklingen af en rørført brintinfrastruktur i GreenLab. Man ser området som det oplagte sted til at teste infrastrukturen, da den grønne industripark danner ramme om Danmarks første store Power-to-X-anlæg på 100MW –  GreenHyScale-projektet.

I første omgang skal rørene fyldes med brint fra et 6 MW Power-to-X testanlæg, som allerede er ved at blive installeret og testet i GreenLab af elektrolysevirksomheden Green Hydrogen Systems.

Rørene, der bliver lagt i jorden, skal forbinde GreenHyScale-projektets brintproduktion og Vestjylland Andels “Søstjernefabrik”. Der er tale om en teststrækning på 0,5 km, og den første brint forventes at flyde igennem rørene i løbet af 2023.

Power-to-X og den kommende brintinfrastruktur skal bidrage til at videreudvikle den cirkulære værdikæde i GreenLab og sikre, at brinten udnyttes på bedst mulig vis i parken.

Christopher Sorensen, CEO i GreenLab, glæder sig over at se de første brintrør lagt i jorden:

- I GreenLab arbejder vi med den grønne omstilling i praksis, ikke i teorien. Derfor er vi stolte over, at vi kan lægge jord til én af Danmarks første, rørførte PtX-brintinfrastruktur. Det mest effektive er at udnytte brinten der, hvor den produceres, og vi vil gerne vise, hvordan en industriklynge som GreenLab er den perfekte ramme for etableringen af Power-to-X-anlæg, der kobles direkte til industrien. Det glæder vi os til at få demonstreret i praksis, siger han.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Leverandører under luppen i Nordsøen
Ørsted indgår potentielt gigantaftale om 5 GW havvind og PtX i Irland
Energinet har 100 store udbygnings- og investeringsprojekter på vej
Energiø Bornholms skæbne hviler på havvindmarkedets skuldre
Rønne Havn sender nye havneudvidelser for 590 mio. kr. i EU-udbud
Grønt lys til overplanting åbner døren på klem for PtX på Energiø Bornholm

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111