23948sdkhjf

Nu kickstartes dansk produktion af grøn brint med udbud til 1,25 mia. kroner

Et statsligt udbud til 1,25 milliarder kroner skal sætte skub i dansk produktion af grøn brint, som kan bidrage til udviklingen af bæredygtige brændstoffer til skibe, fly og industri

Onsdag åbner det udbud, der skal udmønte 1,25 milliarder kroner til produktion af grøn brint ved hjælp af power-to-x (PtX). Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

- Foråret bliver grønnere, end vi er vant til. Vi investerer nu massivt i den teknologi, der omdanner grøn strøm til brint til industrien og til brændstoffer, som kan få fly på vingerne og hældes i tanken på et skib. Det er et stort skridt på vejen mod vores klimamål og målet om uafhængighed af russisk gas, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i meddelelsen.

PtX-udbuddet er ifølge ministeren et vigtigt skridt på vejen til at kickstarte den danske brintindustri og understøtte det enorme potentiale, som Danmark har for at producere bæredygtige brændstoffer på basis af brint fremstillet ved hjælp af strøm fra vindmøller og solceller.

PtX, eller Power-to-X, er en teknologi, der ved hjælp af elektrolyse bruger elektricitet (power) til at spalte vand til ilt og til brint, der kan indgå i brændstoffer, kemikalier og materialer (X). Danmark har i kraft af de gode forhold for vindenergi et stort potentiale til at udnytte denne metode.

- Når vinden blæser og solen skinner, skaber vindmøller og solceller masser af grøn energi. Energi, vi kan omdanne til brint og dermed til et nyt dansk eksporteventyr. Samtidigt hjælper vi andre lande med at komme af med den fossile energi. Chancen for en global effekt af den danske indsats stiger, når klima og forretning går hånd i hånd. Det er den vej, regeringen forfølger, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

I Dansk Industri har de noteret, at ministeren vil fordoble arealet, hvor man må opstille havvind i dansk farvand, og udsigten hertil skaber glæde.

- Nu handler det om at få en politisk aftale om udbud af mere dansk havvind på plads, så vi får handling bag tallene. Det danske havvindspotentiale er gigantisk, og det skal vi udnytte på bedste vis. Det betyder, at vi - selvom arealerne nu fordobles - skal tænke arealerne klogt, så vi sætter havvindmøllerne tættere, hvor det er muligt. Det giver Klimaministeren her til aften industrien et nik til, og det er afgørende, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Ved at sætte havvindmøllerne tættere på samme arealområde er det ifølge DI muligt at få plads til mange flere gigawatt havvind, og udmeldingen er, at der skal opstilles omkring en halv gang flere havvindmøller. Dermed kommer grøn strøm svarende til 10 mio. almindelige husstandes årlig elforbrug ud af et areal, der oprindeligt var tiltænkt 6 mio. husstandes forbrug, som kaldes 'overplantning', fortæller DI.

Milepæle for dansk brintproduktion

I PtX-aftalen fra 2022 var der enighed om, at Danmark skal sigte efter at bygge 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030. Udbuddet skal bidrage til at nå det mål, men udviklingen er allerede godt i gang.

Seneste skridt var indgåelse af en samarbejdsaftale med Tyskland om at muliggøre en landbaseret brintledning fra Danmark til Tyskland. Derudover vil ministeren inden længe indkalde de politiske partier til forhandlinger om rammerne for den danske brintinfrastruktur.

Ministeriet påpeger endvidere, at Folketinget er i gang med at behandle et lovforslag om blandt andet direkte linjer og geografisk differentierede forbrugstariffer, hvilket styrker rammevilkårene for grønne teknologier som PtX-anlæg ved at muliggøre en øget grad af samplacering af produktion og forbrug. Parallelt arbejdes der i PtX-taskforcen blandt andet på at sikre gennemsigtighed i forbindelse med godkendelsen af PtX-anlæg til gavn for aktørerne på markedet, hedder det i meddelelsen,

Ptx-udbud:

  • Hvornår: PtX-udbuddet åbner onsdag den 19. april 2023. 
  • Ramme: Der er afsat 1,25 milliarder kroner til et markedsbaseret udbud, hvor der sigtes efter billigst og størst brintproduktion for budgettet. 
  • Omfang: Kun brint, der er produceret med energi fra vedvarende energikilder og lever op til EU's krav til dokumentation for grønne PtX-brændstoffer, er støtteberettiget. 
  • Periode: Tilskuddet ydes over 10 år som driftsstøtte og betales per produceret mængde grøn brint. 
  • Målsætning: Danmark skal have 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030.
  • Udbyder: Energistyrelsen

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

FAKTA: Brint og PtX

PtX eller Power-to-X gør det muligt ved hjælp af strøm (power) fra vindmøller og solceller at producere brændstoffer og kemikalier (X), der kan erstatte fossile produkter i de sektorer, der er svære at elektrificere. 

Teknologien tager udgangspunkt i, at elektricitet kan bruges til at spalte vand til ilt og brint gennem elektrolyse. Brinten kan bruges direkte i fx lastbiler og i industrien eller omdannes til andre brændstoffer, der kan bruges i fx fly og skibstransport. 

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079