23948sdkhjf

Naboer til landanlæg frygter byggestøj og usælgelige ejendomme

Det gik ikke stille af sig, da Energinet på et borgermøde på Møbelfabrikken i Nexø i går aftes præsenterede placeringen og designet af den kommende omformerstation til Energiø Bornholm. 

Flere borgere var mødt op for at protestere over den situation, som planerne stiller dem i. 

De frygter fem års støj og møg fra byggeriet og ikke mindst, at deres ejendomme, som mange har ejet i årtier, bliver usælgelige eller i bedste fald kun kan afhændes med kraftige værdiforringelser. 

Utilfredsheden kom frem i en åben spørgerunde efter, at borgmester Jacob Trøst (K) havde budt velkommen flankeret af Kim Søgaard Mikkelsen, Energinets projektleder for Energiø Bornholm, og John Strandfelt, partner i arkitektfirmaet Arkitema.  

Her var flere borgere meget oprørte over placeringen af omformerstationen til spredte klapsalver og udbrud fra salen, skriver Tidende.

Et usælgeligt hus

En af dem er Flemming Pihl, som sammen med sin hustru har boet i deres ejendom på Søndre Landevej 43 i 39 år. 

De vil blive nærmeste naboer til anlægget og har inden da udsigt til flere års byggestøj. deres ejendom ligger blot 100 meter fra det gigantiske anlæg, der skal rumme energiøens omformeranlæg, der skal transformere vekselstrømmen fra energiøens havvindmølleparker om til jævnstrøm, der via kabler skal sendes videre til Sjælland og Tyskland. 

Og som reglerne for nabokompensation er indrettet lige nu, har ægteparret ikke udsigt til nogen form for kompensation for den værdiforringelse, som byggeriet vil påføre dem, fortæller han til Tidende:

– Vi havde besøg af en fra Energinet forleden, og noget af det første, han sagde, var, at vi får ingen kompensation på nogen måde for at blive lukket inde der, hvor vores hus ligger. 

Planerne om at sælge huset om nogle år til de 1,5 mio. kr., som en ejendomsmægler har vurderet det til, er nu kuldsejlet, og huset kan hverken sælges eller udlejes, når landanlægget er en realitet. 

Borgmester: VE-loven skal ændres

Ingen af værterne på aftenens borgermøde havde lyst til at gå i direkte dialog med de utilfredse borger. Men borgmester Jacob Trøst (K) gentog i går, hvad han sagde sidste mandag, da klimaminister Lars Aagaard (M) besøgte Bornholm for at drøfte den kommende energiø: 

Borgmesteren vil have folketinget til at ændre lovet, så staten, her Energinet, vil få mulighed for at købe usælgelige naboarealer og ejendomme til landanlæg ligesom staten kan i dag, når den bygger jernbaner eller motorveje.  

En anden mulighed er at få ændret VE-loven (vedvarende energi, red.) til også at omfatte landvindmøller transformerstationer. Det er VE-loven, som i dag giver naboer til vindmøller og solcelleparker ret til økonomisk kompensation for et eventuelt værditabet på deres ejendomme som følge de grønne projekter. 

– Man vedtog netop VE-loven for at sikre lokal opbakning til etablering af vedvarende energi. Og nu, hvor vi får landanlæg i den her skala, mener jeg, man bør opdatere loven, siger Jacob Trøst til Tidende

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141